Wrong color display when processing NEF from Nikon Z8


Would someone please help ? I have Z8 with firmware 2.0 and Topaz displayed very wrong color when processing and preview. While saving back to lightroom CC, everything looks fine.

Appreciate for any feedback.

Let’s try updating you to the most recent version, v2.4.2, to see if this resolves the issue.

Please make sure you’ve also turned off any firewall, VPN, or proxy that may be on your computer. These are known to block the installation. Also, make sure there are no settings or configurations in your OS system that could interfere.

Try using the appropriate OS system link to update:

If you are still experiencing problems, please reach out to us at the following link:

Topaz Labs | Support Page

Hi john,
Thank you for your reply. I updated to latest version and still the same. My Mac is newly setup ( Ventura ) Mac studio M1 ultra.

Would you mind sending in some more information to get a better understanding of the problem you are having with this particular type of image? Please send the following information:

  1. The original image file.
  2. The processed image.
  3. A screenshot or description of the settings panel so I can see what adjustments were turned on.

You can securely submit your image(s) to my Dropbox using the link below.

Dropbox File Request

Please be sure to send me a note to let me know you sent something.

I’m gonna send you screenshots now! Please check your Dropbox.
As you can see in Screenshots, image’s color in LR CC was displayed totally different in Topaz AI. Saving the final edit back to lightroom and the processed image looks fine in Lightroom.

Thanks for sending in those file examples.

The Z8 color display issue is being investigated by our developers who are working diligently to correct this problem. It appears that the applicaitons is applying the wrong camera profile to the image when it’s imported which is changing the color rendering.

When the image is imported back to Lightroom Classic from Topaz Photo AI, it should be using the Camera Standard profile again to correct the color.

I passed this information to my team so we can work on a fix. For now, it’s frustrating, but the color in Topaz Photo AI will be inaccurate.

Let me know if that helps and if you have further questions about this.

Thank you John. Hope this issue will be fixed in the next update of Topaz AI. Its very uncomfortable to adjust images when color accuracy is way off.

1 Like

Hi John.
Downloaded 3.0 version and the problem was not fixed…! Would you mind checking again ?

The color of Z8 NEF files are completely messed up.
Very disappointing that this was not fixed with version 3.0 :frowning:

2 Likes