Program is running very slow

After the new update the program is extremely slow. When I say slow it is slow, taking more than five minutes just to open. Then another five to render and so on and so on. It will take 45 minutes to an hour just to work on the image. With my workflow it use to take me less than five minutes. Everything is updated so what is the issue?

1 Like

There are maybe some old files on your system, reach out to the support on the main site.

1 Like

Please send me your system profile information so I can check if your computer hardware is up to date.

You can securely submit your files(s) to my Dropbox using the link below. Please be sure to send me a note to let me know you sent something.

MacBook Pro, M1, 8 GB of Memory running Sonoma 14.2.1

Please follow the instructions below to perform a clean install to better troubleshoot why you had this problem with Topaz Photo AI:

Start by clearing any previous plist files that are on your computer for Topaz Photo AI by following the steps in the link below:

Topaz Photo AI | plist Files Mac

After you have done this, disable any antivirus, firewall, VPN, or proxy software that might be active on your computer. These tools are sometimes known to interfere with the installer’s ability to download the model files.

Please also ensure that the Topaz Photo AI installer has all the proper settings in your system by going to your Mac System Settings > Privacy & Security tab and scrolling down to the security section. You will want to make sure you have 'App Store and identified developers ’ selected. Here is a video example:

Example of Proper System Preferences

Finally, rerun the installer. You can download a new installer from the downloads page directly :

Topaz Labs Download Page

If you are still experiencing problems please reach out to us at the following link:

Topaz Labs | Support Page