Grid Artifacts

As of the latest update I am getting grid artifacts in various photos that have lots of blue sky in the background, but also other backgrounds too. Because I photograph birds these are quite numerous. I looked and saw this has been a consistent issue for at least a couple years. I wasted a lot of time processing and exporting photos only to find they don’t come out as previewed in the Autopilot. Very frustrating…I am unable to remove RAW DeNoise so I can’t change the order in which I process the photo. It happens when I use RAW DeNoise only and also when using the Sharpen feature additionally.
I checked back to the previous year of using topaz and couldn’t find a single instance of grid artifacts with any similar backgrounds or otherwise in my collection. I’m using RAW photos and not interested in a work around that involves converting them to other formats. I shoot with a Canon R5 and I have a Mac Studio w Monterey 12.7.1 I attached a couple of examples. Thanks.

Steps to reproduce issue:

  1. Step 1
  2. Step 2
  3. Step 3

Topaz Photo AI [v3.0.0] on [Mac]

1 Like

Please upload a couple of the original raw files.
I was getting this with birds against a blue sky in earlier versions, but don’t think that’s the case any more.

1 Like

Would you mind sending in some more information to get a better understanding of the problem you are having with this particular type of image? Please send the following information:

  1. The original image file.
  2. The processed image.
  3. A screenshot or description of the settings panel so I can see what adjustments were turned on.

You can securely submit your image(s) to my Dropbox using the link below.

Dropbox File Request

Please be sure to send me a note to let me know you sent something.