Autopilot Hanging on Face Detection

in the latest ps update it seems I cannot undo auto pilot, i want to due to the fact that the software lags at the noise stage. It just hangs there forever now without finishing and autopilot will not disengage.

We’ve had reports about the new update (v2.3.1) having a bug with the Face Detection process.

Could you confirm with me when you are experiencing this issue?

A good way to test this would be to run the application with an image with an obvious subject of a face for the app to fail while processing and then try to run autopilot on another image without a face to detect.

when I open a raw file in AI the green ‘staging lights’ that tell you in what stage the autopilot process is working in holds up like the old windows ‘forever circle’ and does not finish the stage it is in nor go to the next one. It usually is the face recognition stage, I noticed this immediately after an update. 2.3.1 I also see the autopilot is hard to turn off or on. It is useless to me now. Completely useless.

We’ve had a Windows users report similar issues with this update.

We’d like to get some more information to help troubleshoot the problem you are having. First, could you send us your computer’s full system profile?

How To Obtain Your System Profile (Windows)

Also if you can, please go to Help > Open Log Folder , then please send me all of the files within that folder. You should be able to attach them directly as a response to this email.

You can securely submit your files(s) to my Dropbox using the link below. Please be sure to send me a note to let me know you sent something.

Dropbox File Request

After you have done this choose one of these two workarounds to resolve this issue:

  • Disable the Autopilot in the app’s Preferences > Autopilot menu

  • Uninstall the current application version and then revert back to Topaz Photo AI v2.3.0 using the following download link: Topaz Photo AI | v 2.3.0 | Windows Installer

I just bought on Feb 16, 2024, and installed the latest version of Topaz AI photo 2, and my first testing ran into the same issue: once I drop a pic into the Autopilot folder, it will start working until the Face detection function. I then will keep running there forever. I have copied some files to John in the Dropbox File Request.