Temperature & tint color shift Topaz Photo AI 3.0,4 - to LrC Import

This is new since one of the Photo AI 3.x updates. (can’t remember which one but it was prior to .4. I was hoping .4 would fix it). I hope this issue can be escalated. I see it has been brought up in the past.

Lightroom Classic 13.3.1 / Topaz Photo AI 3.0.4 / MacBook Pro Apple M1 2021 / Sonoma 14.4.1

Steps to reproduce issue:

  1. From imported but unedited selected image in LrC
    Click: File > Plug-in Extras > Process with Topaz Photo AI
  2. Opened image in Topaz - no dramatic color changes
  3. Export to Adobe LrC - Opens in LrC with greenish hue
  4. Post Process Fix: Double Click to reset Temp & Tint sort of corrects it.

WORKAROUND … Bypass LrC

  1. drop the raw file directly into Topaz Photo AI.
  2. Process & save it
  3. Import the dng into Lrc no color shift

Notes:
Viewing the Topaz created .dng file in another photo program the color is fine.



Would you mind sending in some more information to get a better understanding of the problem you are having with this particular type of image? Please send the following information:

  1. The original image file.
  2. The processed image.
  3. A screenshot or description of the settings panel so I can see what adjustments were turned on.

You can securely submit your image(s) to my Dropbox using the link below.

Dropbox File Request

Please be sure to send me a note to let me know you sent something.

Hi John, Thank you for the quick reply.

I uploaded the following files you requested also included the .xmp file that Topaz created.

PastedGraphic-1.png

Let me know if you need me to do anything else.

Thanks
Ina

Thanks for sending in those files. I have added this information to a task that our developers are currently investigating. I will be sure to reach out to you on this thread once I have more information regarding this problem.

I am definitely experience something similar.

When I process a RAW file (.CR3) in Photo AI (latest version 3.1.0), both the White Balance Temperature AND the Tint are being impacted.

This happens both when using the Lightroom plugin AND when loading the RAW file directly into the Topaz app. So, the workaround suggested by the original poster does NOT work for me.

Once the new DNG file is imported into Lightroom, it has a different WB Temp and a different Tint than the original RAW.