Slow Selection Performance

I’m having the same issues on a Windows system. Subject selection/refinement lagging to the extreme. Practically unusable!

Asus Pro Art system
Processor 13th Gen Intel(R) Core™ i9-13980HX 2.20 GHz
Installed RAM 64.0 GB (63.6 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor
NVIDEA GeForce RTX 4070
2TB SSD

Please send me your full system profile information as this will have more information about your GPU drivers that might help troubleshoot why you are having this problem:

You can securely submit your files(s) to my Dropbox using the link below.

Please be sure to send me a note here to let me know you sent something.

Hello John,

Thanks for your reply and I apologise for my delay in replying, but I saw that there was an update, so I wanted to download it and try it before replying to you. While the update has appeared to improve the problem slightly it still isn’t as good as it was.

I have uploaded my full system info via your dropbox link today.

Regards,

Phillip Keath.

Thank you John, I have replied here and via email. My system profile has been uploaded as requested.

regards,

Phillip.

Thanks for sending those in.

I would like to see if updating your GPU driver will resolve the problem.

Please use the following link to update your driver: Intel | Driver Update

After the update, let me know if you are still experiencing the problem.

Helli John, I checked out the intel driver update site and it recommends against updating the driver through them and to do any updates through ASUS. Screenshot attached below if it works?

According to ASUS my system is up to date but I contacted the ASUS customer support and they reiterated what the intel site states ‘do not update from the Intel site’ as it can affect the function of my system. They also checked that my system is up to date with all required updates being installed.

I never had this problem prior to doing a Photo AI update and since doing the last update it appears to be a little better but only marginally?

Thanks for sending in that information. Let’s try adjusting your AI Processor to see if it makes the application more stable while running on your machine. Please open Topaz Photo AI and go to Preferences > General and set your AI Processor to CPU. Run some test and tell me how that goes for you.

Thanks again,

I’ve tried it on each of the different settings and none of them seem to make any difference under the AI processor section. When trying to add a mask in the sharpen module there is roughly a 3 second delay on every stroke that you draw. I am also up to version 3.0.2 now after completing another update today.

When I want to adjust the mask with a brush, it does follow my mouse very slow and freezes a lot. It is actually not usable at all. How to deal with this?

Steps to reproduce issue:

  1. Step 1
    Let Ai do its work
  2. Step 2
    select sharpening and selection
  3. Step 3
    selct brush with - or + and start painting

Topaz Photo AI 3.0.2 on Windows

With the new Update i experienced that sometimes the Brush tool, resets the size of the tool and sometimes the value of “30” is like a tip of a pencil and sometimes like i would use a cup or a spraycan… so it is not consistent unlike before.

Using Photo AI on Windows 11

Let’s try updating you to the most recent version release to see if this resolves the issue.

Please make sure you’ve also turned off any firewall, VPN, or proxy that may be on your computer. These are known to block the installation. Also, make sure there are no settings or configurations in your OS system that could interfere.

Try using the appropriate OS system link to update:

Hey there John,

i double checked and there is no update available, it is Version 3.0.2 im running.

Really, what gives with this? I get a remove “bar” but NO BRUSH to identify the object I want to work on.

Does this thing work at all??


Topaz Photo AI [v3.0.2] on [Mac]