Modifying automatic subject detection 2.4.1

In previous versions this worked very smoothly and fast. Now if I wish to modify the subject detected to either increase or decrease the area not only is the response sluggish but the cursor area moves erratically ie like not smoothly but a bit clockwise like

Steps to reproduce issue:

  1. Transfer from Lightroom to TAI
  2. Let software do its stuff!
  3. Modify subject using either denoise or sharpening modules

Trued uninstalling then reinstalling after a reboot. No change to the above.


Topaz Photo AI [v2.4.1] on [Windows 11] - working in RAW

2024-03-16-10-43-17.tzlog (570.9 KB)

Same issue here

Please send me your system profile information so I can check if your computer hardware is up to date.

You can securely submit your files(s) to my Dropbox using the link below.

Please be sure to send me a note here to let me know you sent something.

Hi John

Thanks for getting back to me.

Have just upload DxDiag via dropbox as requested.

Best regards,

Martin

I would like to see if updating your GPU driver will resolve the problem.

Please use the following link to update your driver: Intel | Driver Update

After the update, let me know if you are still experiencing the problem.

Thanks

I use Nvidia, as far as am aware, for GPU and that is up-to-date. See below.

Also not happy to alter OEM settings on my laptop – see below screenshot. Furthermore, via device manager, says Intel graphics has the latest driver so as a non-IT person don’t understand why two different statements!

What I have also noticed is that the abnormal response is primarily with the brush not superpixel or object detection. That said still sluggish even with these compared to previous version which was perfect.

Incidentally preferred previous layout to detect subject where it is in a bar of its own. With the current layout have to now open noise or sharpen layer. This means unnecessary extra clicks!

Martin

Hi John - to confirm reverted to 2.4.0 and no issue using selection brush. Upgraded to 2.4.2 and having same issue as 2.4.1 ie brush selection is slow and moves erratically