Autopilot doesn't enable sharpening

[Please describe your issue here. Try to include logs (Help → Logging) and add screenshots if necessary.]

Steps to reproduce issue:

  1. Step 1
  2. Step 2
  3. Step 3

When submitting a RAW file via “Plug-in extras”, PAI never seems to enable sharpening by default. When I enable it there is model and strength selected. Subject and face detection is disabled. All there levels (low medium and high) are selected for sharpen blur “enable when sharpen blur is”.

Topaz Photo AI [v1.x.x] on [Windows/Mac]

PAI version 1.4.0
Windows 10 pro 22h2
Intel 137000k
Nividia 3070 TI with latest driver
Nikon D500

Please share a sample image (RAW) so I can share and review with my team. You can securely submit your image(s) to my Dropbox using the link below. Please be sure to send me a note to let me know you sent something.
Dropbox File Request

We can determine if the threshold for sharpening needs to be increased.

Seems to have improved in 1.4.2, but still not perfect. Uploaded an example: onguent_05282023_1092.nef

Thanks for sending the file. It looks like this image needs noise reduction. It is soft, but not enough for Topaz Photo AI to use sharpening.

Do you have subject selection off so that the entire image is sharpened?

We may work on options to let you decrease the threshold for sharpening in the near future.

subject selection was off

We have plans for allowing users to control the threshold for when filters are turned on. That will help with this soon.

1 Like

Great and thanks

This topic was automatically closed 60 days after the last reply. New replies are no longer allowed.